Wat is schimmel?
387
post-template-default,single,single-post,postid-387,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Wat is schimmel?

schimmel

Wat is schimmel?

De meest voorkomende soorten huishoudelijke schimmel binnenshuis zijn onder andere Cladosporium, Penicillium, Alternaria en Aspergillus. Stachybotrys chartarum (ook bekend als Stachybotrys atra en soms aangeduid als “zwarte schimmel”) is een groenzwarte binnenschimmel, hoewel het minder gebruikelijk is dan de andere soorten schimmels die in huizen worden gevonden. Zwarte schimmel groeit op huishoudelijke oppervlakken met een hoog cellulose-gehalte, zoals hout, vezelplaat, gipsplaat, papier, stof en pluis. Er zijn soorten schimmels die kunnen groeien op stoffen die zo verschillend zijn als voedsel en tapijt.

voedsel en tapijt.

Schimmels reproduceren door het vormen van kleine sporen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Schimmelsporen zijn zeer winterhard en kunnen overleven onder omstandigheden waarin schimmel niet kan groeien, zoals in droge en ruwe omgevingen. Deze sporen reizen door buiten- en binnenlucht. Wanneer de schimmelsporen in de lucht op een oppervlak landen waar vocht aanwezig is, kan schimmel beginnen te groeien.
Buitenshuis spelen schimmels een rol bij de afbraak van organisch materiaal zoals dode bomen, compost en bladeren. Ze komen het meest voor in vochtige, donkere gebieden of gebieden met ontbindend plantenleven. Mensen vinden vaak schimmel binnenshuis in kelders of douchecabines. Binnen schimmel in woonwijken kan gezondheidsproblemen veroorzaken en kan oppervlakken en objecten vernietigen waar het groeit.

Waar groeit schimmel in huizen?

schimmel in huizen

Hoewel badkamers (met name douchecabines) en kelders typische vochtige gebieden zijn die vatbaar zijn voor schimmelgroei, kan elk vochtig gebied in het huis beschimmeld zijn. Gipsplaten, plafondtegels, tapijten, meubels, luchtkanalen, dakbedekking, lambrisering, behang, onder gootstenen en de gebieden rond afvoerbuizen zijn voorbeelden van gebieden in het huis die schimmel kunnen herbergen als de ideale groeiomstandigheden aanwezig zijn.

Schimmelsporen uit de buitenlucht kunnen het huis binnenkomen via open deuren, ramen en ventilatieopeningen. Het kan ook aan kleding, schoenen en huisdieren worden bevestigd en daarom binnenshuis worden gedragen.
Schimmel kan veel verschillende kleuren hebben (inclusief bruin, groen en zwart) en verschijnt soms als vlekken. Bovendien kan een muffe geur aanwezig zijn. Schimmelgroei kan zich verbergen onder vloerbedekking, aan de achterkant van behang en achter gipsplaten of wandpanelen. Schimmel gedijt in sauna’s, kassen en bouwgebieden.

No Comments

Post A Comment